Rituelen

Naast symbolen maakt de Vrijmetselarij gebruik van rituelen. Een ritueel is een allegorisch spel dat de vrijmetselaar helpt in zijn bewustwordingsproces. Zo wordt bijvoorbeeld een nieuw lid aangenomen door middel van een inwijdingsritueel. Er gebeurt daarbij niets wat het daglicht niet kan zien: het gaat voornamelijk om het symbolisch meegeven van een aantal levenslessen.

De rituelen worden opgevoerd in een speciaal ingerichte ruimte van het logegebouw, welke “tempel” of “werkplaats” wordt genoemd. Voor een dergelijke gelegenheid kleden vrijmetselaars zich feestelijk; traditioneel in rokkostuum maar tegenwoordig is ook een donker kostuum voldoende. Dit wordt gedaan om zich tijdens een rituele bijeenkomst te verheffen boven het dagelijkse leven.

Een rituele bijeenkomst binnen de Vrijmetselarij staat bekend als een Open Loge, en in de regel is na afloop er van een gezamenlijke maaltijd, een Broedermaal of tafelloge.

De rituelen zijn omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Elke goed voorziene bibliotheek en elke zoekmachine kunnen belangstellenden juiste – maar ook onjuiste! – informatie verschaffen over de inhoud daarvan. Het ware geheim van de Vrijmetselarij is echter de persoonlijke beleving, iets wat niet onder woorden kan worden gebracht.

Tafelloge, kopergravure (1843)