Rituelen

Naast symbolen maakt de Vrijmetselarij gebruik van rituelen. Een ritueel is een allegorisch spel dat ons helpt in ons bewustwordingsproces. Zo wordt bijvoorbeeld een nieuw lid aangenomen door middel van een inwijdingsritueel. Er gebeurt daarbij echter niets wat het daglicht niet kan zien: het gaat voornamelijk om het symbolisch meegeven van een aantal levenslessen.

Onze rituelen worden opgevoerd in een speciaal ingerichte ruimte van ons gebouw, die we de “tempel” of de “werkplaats” noemen. Voor zo’n gelegenheid kleden we ons feestelijk, traditioneel in rokkostuum maar tegenwoordig is ook een donker kostuum voldoende. We doen dit om tijdens zo’n rituele bijeenkomst ons te verheffen boven wie we in het dagelijkse leven zijn.

Onze rituelen zijn omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Elke goed voorziene bibliotheek en elke zoekmachine kunnen belangstellenden juiste – maar ook onjuiste! – informatie verschaffen over de inhoud daarvan. Het ware geheim van de Vrijmetselarij is echter de persoonlijke beleving, iets wat niet onder woorden kan worden gebracht.

Tafelloge, kopergravure (1843)